Branche-NytAntenne-TV

Nogle MPEG-2 fladskærmsejere kan få pengene tilbage

fotobevis
Et skilt fra Fona november 2008

Har du købt et mpeg-2 fladskærm, uden at forhandleren oplyste dig om, at apparatet skal have en digital modtageboks, når tv-signalet overgår til mpeg-4 i 2012, så kan du få dine penge tilbage. 

Forbrugerklagenævnet har i dag nemlig offentliggjort afgørelserne i en række sager om salg af MPEG2-tv, der ikke vil kunne modtage public service tv fra DR og TV2 uden en modtageboks, når de i 2012 går over til MPEG4-standarden. Nævnet slår fast, at forbrugere, der har købt et MPEG2-tv uden at blive vejledt om overgangen til MPEG4-signalet, har krav på at få penge tilbage.

Læs også Forbrugerklagenævnet har afgjort endnu 15 sager om køb af tv

Det er en helt forkert afgørelse, mener Dansk Erhverv, der repræsenterer langt størstedelen af de danske elektronikforhandlere:

”Det er absurd, at forhandlerne skal bøde økonomisk for den teknologiske udvikling, der er sket på tv-markedet. Skal en forbruger, der for nogle år siden har købt en mobiltelefon uden internetadgang, så også kunne komme og kræve penge tilbage, fordi alle mobiler i dag har internetadgang? Det er også afgørende at pointere, at vi taler om tv-apparater, der fungerer,” siger forbrugerpolitisk chef i Dansk Erhverv, Lone Rasmussen.

Beslutning ikke truffet
Nogle af sagerne ligger helt tilbage til december 2007. På det tidspunkt var der ifølge Dansk Erhverv ikke truffet politisk beslutning om, at DR og TV2 skulle skifte fra MPEG2- til MPEG4-standarden. ”Forhandlerne skal selvfølgelig informere deres kunder så korrekt som muligt, og det lægger de stor vægt på. Men det er ikke rimeligt, at de skal informere om beslutninger, der ikke er truffet, og som de ikke er informeret om,” siger Lone Rasmussen. Dansk Erhvervs holdning passer dog ikke i forhold til denne pressemeddelelse fra juni 2007 fra Kuturministeriet.

I juni 2007 blev beslutningen om MPEG-4 taget politisk, jeg skrev allerede dengang om problematikken her på digitalt.tv. Se skemaoverblikket fra dengang herunder.

MPEG-2 MPEG-4 overblik

Går videre til domstolene
”Vi bakker normalt op om Forbrugerklagenævnets afgørelser, men vi er lodret uenige her, og derfor går vi til domstolene,” siger Lone Rasmussen og tilføjer:
”Hvis afgørelserne ikke bliver ændret af domstolene, vil Dansk Erhvervs medlemmer være nødt til at rette sig efter dem. Den retstilstand kan vi ikke leve med. Derfor tager vi sagerne til domstolene,” siger Lone Rasmussen.

Stort 2012 tema på DIGITALT.TV:  

Baseret på kilden: Dansk Erhverv

I samme kategori

Back to top button