Lyd og andet tilbehør

Macab HDMI Link

Kunne du tænke dig at sende Full HD signaler fra din blu-ray afspiller, tv boks eller PC trådsløst? Så er de nye HDMI Link produkter med WHDI™ teknologi , der lige nu på vej på markedet, måske noget for dig. Det åbner for at sende tv fra din tv boks i stuen ind i et tilstødende værelse og med fuld mulighed for at betjene dit udstyr også fra dette rum for fjernbetjeningssignaler sendes nemlig med.

Et eksempel på en sådan løsning er Macab DVL-20 HDMI Link som distribueres af Max-Nordic. DIGITALT.TV tester i denne artikel link sættet. Få svar på om det lige er produktet du har ventet på, og hvad du skal forvente dig i forhold til rækkevidden.

Vejledende udsalgspris Macab DVL-20 HDMI Link: 3000,-

Macab DVL-20 HDMI Link – udpakning

I kassen med HDMI link sættet finder du:

  • En HDMI Link sender
  • En HDMI Link modtager
  • 2 strømforsyninger
  • 1 HDMI kabel beregnet til at sende signalet fra modtageren til dit tv
  • 1 Fjernbetjening
  • IR link kabler til sender og modtager
  • Skruer til evt. vægmontage af sender og modtager
  • Svensk brugerguide (dansk er på vej men var endnu ikke klar, eftersom produktet lige er på vej på markedet, her på det tidspunkt jeg tester det)

Macab DVL-20 HDMI Link – funktioner

På sendeenheden er der mulighed for at tilslutte 2 HDMI enheder. F.eks. HDMI signal fra din Blu-Ray afspiller og HDMI signal fra din Kabel-Tv boks eller lignende. Du kan således via fjernbetjeningen vælge, hvilket signal du gerne vil se til fra via den medfølgende fjernbetjening. Du kan dog også gøre det ved at trykke på source knappen på enten sender eller modtager enheden.

På senderen er der udover de to HDMI indgange også en HDMI udgang til en fladskærm i det rum, hvor du har senderen i.  Altså er du ikke afskåret fra at se indhold i det rum, hvor du har dit udstyr og senderen stående i. Du kan dog kun se 1 ting af gangen naturligvis, så såfremt du har 2 enheder tilsluttet, så kan du ikke se 1 ting fra den ene i det ene rum og noget andet fra enhed 2 i det andet rum samtidig via Link sættet.

WHDI™ teknologien også kaldet Wireless High Definition Interface, er oprindelig udviklet af firmaet AMIMON, med støtte fra Motorola. Siden blev der oprettet et WHDI Consortium med støtte fra flere producenter, så det nu er en anerkendt standard.

Her de elementer der kendetegner WHDI udstyr

  • Trådløs overførsel af ukomprimeret 1080p 60Hz
  • Rækkevidde på 30 meter og gennem vægge
  • Praktisk taget ingen forsinkelse – mindre end 1 millisekund
  • Lav strømforbrug tilstande til batteridrevet udstyr

Macab DVL-20 HDMI Link – installation, brug og rækkevidde

Der er ikke meget der adskiller de 2 enheder, men der står naturligvis transmittor på den ene og receiver på den anden. Senderen skal placeres i det rum du ønsker at sende video fra og modtageren ved det tv hvor du vil se indholdet trådløst på. På begge enheder er der en tænd/sluk knap og en source (altså valg mellem HDMI 1/HDMI2) knap.

Installationen er forholdsvis enkel. Du kobler bare signaler til de 2 HDMI indgangsporte på senderen. Har du modtageren placeret bag dit tv eller på anden måde gemt af vejen, medfølger der et IR øje så du stadig kan fjernbetjene dit udstyr i det andet rum. For at det kan lade sig gøre skal du have tilsluttet IR link kablet og placeret IR transmitter enhederne på dit udstyr der hvor dit udstyrs IR øje sidder. Det er sådan set den mest besværlige del, også i forhold til ekstra kabel og få det sat pænt op, så det ikke roder for meget.

Der er et on screen display på tv-skærmen, der viser når der søges efter linkforbindelse. Det angiver blandt andet hvilken frekvenskanal, der modtages link signal på. Du kan tilsyneladende først skifte indstillinger på Link forbindelse manuelt via fjernbetjeningen, når der er opnået forbindelse.

Det er klart at det er de lokal forhold, der afgør hvor stor rækkevidde du vil have derhjemme hos dig. Ting som hvad væggene er lavet af, musten, gips osv. betyder meget for rækkevidden på signalerne. Link sættet sender i 5 GHz frekvensområdet men bruger  WHDI standarden for at undgå sammenstød med andre trådløse signaler. Link sættet  har 6 forskellige frekvenser, der kan sendes på og den bedste vælges automatisk løbende. Der er en boost funktion kaldet wide, der skulle række længere, mod at du kan max kan køre 1080i, samtidigt med at signalet kan blive begrænset til 720p ved dårlige modtageforhold.

Jeg bor selv i et to-plans hus, med ikke så voldsomt tykke vægge og de fleste indevægge er ikke mustensvægge. Jeg forsøgte i første omgang at koble senderen på i mit arbejdsværelse med de tv bokse jeg tester pt. i den ene ende af huset på første sal og sende signaler ned i stuen, der ligger i den anden ende af huset. Her opnåede jeg dog ikke signal. Bedre gik det når jeg placerede senderen i rummet umiddelbart over der hvor modtageren stod i stuen. Så var der signal igennem og med fuld 1080i opløsning.

Jeg vil vurdere rækkevidden i mit tilfælde ved at sammenligne med min trådløse netværksrouters rækkevidde. Den ligger på grænsen på samme afstand, som jeg ikke fik signal med HDMI link sættet, så umiddelbart vil jeg vurdere rækkevidden på HDMI Link sættet her fra Macab DVL-20 til at være lidt ringere end en gængs netværksrouter. Dermed skal du altså nok ikke forvente dig alt for meget på rækkevidden. De 20 meter, der beskrives i manualen, er nok realistisk ved afstande helt uden forhindringer. Selv med wide/boost funktionen tilkoblet kunne jeg ikke få forbindelse 6-8 meter længere væk, end der hvor det virkede uden boost funktionen, så for mig var der ikke rigtig noget at hente i forlænget rækkevidde med den funktion.

Da jeg ikke fik signal i mit arbejdsrum, hvor jeg har nogle set top bokse stående, så endte jeg med at tage en Zaptor boks med i rummet på 1 sal lige over stuen, hvor jeg havde placeret modtageren. Her koblede jeg så HDMI Link senderen på via HDMI kabel og satte IR kablet til og placerede IR enheden ud for IR øjet på Zaptor boksen. Så tændte jeg for senderen og gik ned i stuen. Her blev modtageren koblet til tv’et med HDMI kabel, og så var det ellers bare at tænde for modtagerboksen og se om der var hul igennem. Efter kort tids søgen kom der billede på skærmen i 1080i fra Zaptor boksen, og det virkede ganske stabilt og i fin billedkvalitet. Også Zaptor fjernbetjeningen virkede via Link sættet. Jeg synes at kunne notere mig en lille smule forsinkelse i forhold til at betjene boksen direkte, men ikke noget der bør genere ved almindeligt brug.

Også mit Panasonic Video kamera blev tilsluttet til HDMI port 2 på senderenheden, og jeg kunne også se indhold via HDMI og betjene dette via kameraets fjernbetjening via HDMI Link sættet.

Skift mellem de 2 enheder fungerede fint via tryk på sættes medfølgende fjernbetjening. Der er indikator 1/2 på enhederne, der angiver hvilket HDMI input der aktuelt benyttes.

Kvaliteten synes forholdsvis på højde med HDMI kabel og naturligvis langt bedre end de billige gammeldags scart videosendesystemer, der ofte er helt håbløse billedkvalitetsmæssigt. Jeg oplevede lidt længere tid, inden der kom billede igennem, når jeg skiftede over til HDMI Link enheden på min fladskærm, end til en enhed direkte tilsluttet fladskærmen.

Macab DVL-20 HDMI Link – konklusion

Det er rigtig smart at kunne sende kvalitets video/lyd signaler trådløst via et HDMI Link sæt som dette fra Macab DVL-20. Det giver en frihed og åbner nye muligheder uden at skulle rode med lange kabler osv. Friheden begrænser sig kun af, at rækkevidden trods alt ikke er helt så god som mange nok kunne ønske sig.

Et andet element er naturligvis prisen. Trådløst HDMI er stadig temmelig dyrt, så man skal nok have et udtalt behov og kunne se perspektiverne i et produkt som dette for at slå til nu. Men har man råd, og ikke en afstand der er for lang, mellem de to steder man kunne tænke sig at overføre trådløst imellem, så er Macab DVL-20 HDMI Link absolut et interessant produkt. Installationen er i hvert fald forholdsvis enkel, så det burde ikke afskrække nogen.

Produktet er hardware mæssigt ens med MAXIMUM HDMI Link som DIGITALT.TV også har testet.

I samme kategori

Back to top button