TV Bokse Boxer

Humax BXR-HD2

Humax BXR-HD2 Test / AnmeldelsePræsentation

Humax BXR-HD2 er Humax nye zapper boks, boksen afløser Humax BXR-HD modellen, som DIGITALT.TV anmeldte tilbage i maj 2011. Læs testen af den nye Humax BXR-HD2 her.

Boksen er testet med Boxer TV samt DR og regional-tv kanaler.

Med en tilsluttet USB harddisk kan du optage og pause live tv.

Design og tilslutninger

Humax BXR-HD2 er en meget kompakt boks, i sort som sædvanlig kan man sige. Bortset fra en standby knap på fronten, så er der ingen andre knapper til betjening af boksen uden fjernbetjeningen. I modsætning til forgængeren, så er der heller ikke noget front display på boksen. Kun en diode indikerer om boksen er tændt eller i standby. Personligt savner jeg dog ikke displayet, der på den foregående model heller ikke var specielt læseligt.

Kortlæseren til Boxer TV kort er placeret bag frontklappen. Du behøver dog ikke noget Boxer TV kort for at bruge boksen til DR og regional-tv kanalerne.

Bag frontklappen finder vi også Humax BXR-HD2s eneste USB tilslutning. Det er lidt upraktisk for dem, der ønsker at benytte boksens PVR mulighed, for man kan jo ikke lukke frontpanelet med USB stikket sat i. En ekstra USB tilslutning på bagsiden havde været en rigtig god idé, men man må altså leve med et åben frontpanel, såfremt man vil anvende PVR muligheden.

På bagsiden finder vi følgende tilslutninger:

  • Antenne ind
  • Scart
  • HDMI
  • Optisk lyd ud
  • Strømtilslutning 12V 1,5A

Altså de mest nødvendige tilslutninger. Nogle vil måske savne en antenne udgang.

Fjernbetjeningen

Fjernbetjeningen til Humax BXR-HD2 ligger ganske godt i hånden, og føles ikke discount. Knapperne har en fornuftig størrelse og er placeret ganske logisk. Imodsætning til fjernbetjeningen på den gamle model, så er der ikke understøttelse for at betjene andre enheder med denne nye fjernbetjening.

Installation og teknik

Installationen er som det skal være med valg af sprog, hvor der kan vælges mellem Dansk, Svensk eller Engelsk. Valg af billedformat og opløsning, hvor der kan vælges mellem original, 576i, 576p, 720p og 1080i.

Autosøgningen fandt uden problemer alle de danske kanaler.

Tuneren virker ganske følsom. Humax BXR-HD2 tilbyder i øvrigt aktiv forstærkning, såfremt du har en antenne, der er beregnet til dette.

Humax BXR-HD2 er udrustet med DVB-T2 tuner, hvilket betyder at du også kan modtage HDTV kanalerne fra Boxer, såfremt du abonnerer på disse. Boksen håndterer frekvensområderne 174 – 230 MHz (VHF 7 MHz) og 470- 862 MHz (UHF 8 MHz).

Lydmæssigt så er der fuld support for 5.1 lyd på DRHD. Boksen omdanner HE-AAC til Dolby Digital lyd, for boksen er udrustet med Dolby Digital Pulse, og lyden blev gengivet uden problemer på min Yamaha surround receiver.

Boksen skulle ikke lide af problemer i forhold til at miste kommunikationen med Boxer kort, hvilket har været et problem på den foregående model.

Daglig brug

Brugeroverfladen på boksen er ganske rolig for øjnene at kigge på, og frem for alt så er den hurtig og generelt ganske logisk.

Strukturen i menuerne kan følges, og man kan på forhånd se underpunkterne inden man går ind i undermenuerne.

Du kan ikke ændre rækkefølgen i hovedkanallisten, men det er muligt at lave op til 5 favoritlister.

Boksen tilbyder op til 5 favoritlister, hvor du kan gemme de kanaler, du ser mest og flytte kanaler op og ned i disse favoritlister.

I forhold til den forrige model, så er det et stort plus at favoritlisten nu kan være afgørende for kanalnummer. F.eks. er det muligt at lave en favoritliste med TV 2 HD på plads 2 i favoritlisten, og så får denne også kanalnummeret 2, og ikke kanal 35 som ellers er standard, når du har valgt denne favoritkanalliste. Det kræver blot at funktionen foretrukne kanalnummer er aktiveret i menuen, og det er den som standard.

Kanallisten kan også vises i en kategori kun for HD kanaler, men boksen kan åbenbart pt. ikke registrere kodede HDTV kanaler på denne liste. Det er formodentligt noget der kan fikses med en opdatering senere.

EPG vises på tidslinje form med et lille billede, så du fortsat kan se TV, mens du er inde i EPG menuen. Der er mulighed for at bladre i op til 7 dages EPG informationer.

På EPG menuen angives rød knap med titlen “Vejledning”, men i praksis synes knappen at springe til nuværende program, såfremt du har bladret længere frem i EPG’en. Der kan springes i interval af 2 timer eller 1 dag.

Enkelt og overskueligt kanal/programinfomation med mulighed for bladre til kommende programmer

Jeg savner dog en mulighed for at se EPG for en enkelt kanal på listeform. Det der mest ligner denne funktionalitet, er muligheden for at trykke info for at se EPG info for det nuværende program, herefter kan man via piletasterne bladre i kommende programmer for kanalen, men du kan også se denne liste for andre kanaler uden at skifte kanal ved at bruge højre venstre piletast.

Boksen skal i forhold til EPG roses for nøgleord funktionen, der gør muligt at søge efter alle udsendelser af et givent program. F.eks Dagens Mand i eksemplet på billedet herover. Dog havde det været praktisk, såfremt man kunne finde kommende udsendelser af et givent program valgt i EPG’en, så havde man kunnet spare arbejdet med at taste navnet ind. De nøgleord man opretter gemmes dog, så du kan altså på den måde holde øje med, hvornår dine favoritprogrammer sendes.

Max Nordic oplyser i forhold til EPG, at denne nye model nu husker EPG også i stuationer, hvor man kan modtage tv fra flere netværk, eksempelvis både dansk og svensk tv.

Tekst-TV fungerer fint med sidehukommelse.

Billedekvaliteten er god på boksen, naturligvis bedst på HDTV kanaler.

Boksen er lydløs, så det er kun en eventuel tilsluttet ekstern USB harddisk, der kan give lidt støj.

PVR funktionalitet

Overblik over PVR muligheder

  • Optag et program og se et andet samtidigt, hvis begge programmer sendes på samme frekvens
  • Timeshift et program, mens et andet optages, hvis begge programmer sendes på samme frekvens
  • Se en optagelse mens denne er i gang
  • Optag via Timer
  • Optag via EPG
Overblik over PVR begrænsninger
  • Du kan ikke 2 programmer samtidigt
  • Der er ingen serieoptager funktion
  • Timeshift indhold kan ikke gemmes som optagelse

For at udnytte PVR mulighederne i Humax BXR-HD2, så skal du tilslutte en USB harddisk. Jeg testede med en 2,5″ 500 GB USB 2.0 uden ekstern strømforsyning, og den virkede fint. Som det kan ses så spørger boksen automatisk om den tilsluttede USB enhed skal formateres.

Optagelser kan sættes til via EPG eller manuelt, som standard optages 3 min. før og efter et programs officielle start og slut tid. Dette kan du dog ændre i menuen.

Det er muligt at se noget andet, mens der optages, så længe begge kanaler udsendes på samme frekvens. I kanallisten kan du aktivt kun vælge mellem sådanne, mens der optages. At du ikke frit kan vælge skyldes at der kun er 1 tuner i boksen og denne kun kan håndtere 1 frekvens af gangen.

Du kan således f.eks. optage et program på DR1 mens du samtidigt ser noget andet på DR2, eftersom begge disse sendes på samme frekvens også kaldet MUX. Men du kan ikke optage et program på DR1 og samtidigt se noget andet på TV 2 på boksen, da disse er placeret på forskellige sendefrekvenser.

Der kan kun optages 1 ting af gangen på boksen, også selv om begge dele ligger på samme frekvens, dog fungerer timeshift fortsat, mens der optages. Du kan se en optagelse, mens der optages, også den optagelser du er i gang med at optage.

Skulle du komme til at sætte mere til at optage samtidigt, end boksen kan håndtere, bliver du advaret om dette på skærmen, og bedt om at vælge, hvad der skal optages.

Timeshift på Humax BXR-HD2 kræver, at du aktiverer det i menuen. For at aktivere timeshift skal du ind under Menu > Indstillinger > Foretrukne > Optagelse for at aktivere det. Så du altid kan spole tilbage, i det du har set at program på en kanal (op til 2 timer).

Du kan spole med op til x32 normal hastighed, og bruger du piletasterne på fjernbetjeningen kan du hurtigt hoppe i også lange optagelser. Jeg savner en mulighed for at hoppe f.eks. 5 minutter frem ved reklamer, forgængeren BXR-HD havde ellers en sådan mulighed.

Der er overskueligt overblik over optagelser, når du trykker på Media knappen.

Optagede programmer præsenteres flot ved tryk på Media knappen. Her får du programmer med deres titel og minibillede fra det optagede program. Naturligvis kan du ved tryk på i knappen også læse programteksten for det enkelte program. Listen kan sorteres efter tid eller alfabetisk.

Naturligvis så husker boksen, hvor du kom til, såfremt du allerede har afspillet en del af en optagelse, og vil genoptage det senere. Der er også en bogmærkefunktion til at oprette bogmærker i en given optagelse, dog er der ikke mulighed for at redigere i optagelser, som f.eks. at klippe reklamer ud.

Humax BXR-HD2 savner en serieoptagelsesmulighed, det var der ellers på forgængeren, men ganske vist var det dog ikke noget, der virkede på alle kanaler.

Jeg havde held til at  se indholdet på harddisken via PC med programmet Linux Reader fra Diskinternals.com. Optagelserne er gemt som .trp filer, men de er efter al sandsynlighed beskyttet af hensyn til rettighedshaverne, så de ikke kan afspilles på PC. Jeg havde ikke held til at gøre det i hvert fald.

Medieafspilning

Der er udover optagelser også mulighed for at afspille Xvid, mp3 og jpg filer fra USB.

For at tilgå indhold på USB enhed sætter du bare enheden til, så kommer der en menu frem med valg af om du vil se video, høre musik eller se billeder. Boksen kan dog spørge om enheden skal formateres når du sætter den i, det skal du naturligvis ikke i dette tilfælde.

Humax BXR-HD2 håndterer flere formater, når det gælder medieafspilning. Jeg havde held med at afspille VOB, WMV, MKV videofiler dog ingen lyd på ved DTS lyd filer.

Musikdelen viser og afspiller udelukkende mp3 lydfiler. Humax har i forhold til musikafspilning tænkt på plasmaskærm ejere, eftersom billedet ikke forbliver statisk, mens der afspilles musik.

Rent filsystemmæssigt kan boksen læse filer fra USB enheder med filsystemerne EXT3, Fat og NTFS.

Humax BXR-HD2 Konklusion

Humax BXR-HD2 tilbyder meget for omkring de 1000,- den koster her primo oktober 2012. Det er en velfungerende fremtidssikret boks med ekstern PVR mulighed til brug med både kodede og ukodede kanaler via din stue- eller tag-antenne inklusiv Boxers HDTV kanaler. Generelt så virker tuneren ganske god til at hente også svagere signaler ind og har support for aktive antenner.

Boksen har en velfungerende og enkel betjening og virker generelt meget gennemarbejdet. Rent designmæssigt havde det dog været positivt med en USB tilslutning på bagsiden udover den på fronten, for denne gør, at man ikke kan lukke frontklappen med tilsluttet USB PVR harddisk.

PVR delen på boksen fungerer som den skal, selv om du med kun 1 tuner, ikke frit kan se noget andet samtidigt, mens der optages, eller optage 2 ting på samme tid. Det kan man dog heller ikke forvente i denne prisklasse. At der udover PVR muligheden også tilbydes mulighed for at se videofiler, høre musik eller se billeder via boksen er et ekstra plus, omend man ikke kan sammenligne den med en egentlig medieafspiller i forhold til understøttelse af formater.

Humax BXR-HD2 bedømmelse

Denne Humax BXR-HD2 er samlet set den hidtil bedste single tuner Boxer godkendte boks DIGITALT.TV har anmeldt og får derfor næsten topkarakter i denne anmeldelse. Der mangler enkelte funktioner i forhold til den gamle model BXR-HD, men specielt foretrukne kanalnummer funktionen er en velkommen tilføjelse.

Enkel og elegant brugeroverflade
Velfungerende PVR og mediedel

Kun USB tilslutning på forsiden
Ingen EPG liste visning for enkelt kanal
Ingen serieoptagelsesfunktion

DIGITALT.TV takker Max Nordic for at stille Humax BXR-HD2 til rådighed for denne anmeldelse.

I samme kategori

Back to top button