Re:FM signal overstyrer

#60002
carst
Deltager

Nu har denne tråd kørt et stykke tid med overskriften ”overstyring”, lad mig give grunden til, hvorfor det ønsket er meget problematisk, og hvad overstyring er, og hvorfor den fremkommer.

Antenneforstærke er designet til speciale formål, nogle forstærkere, typisk line forstærke og eks. D3 forstærkere til/i fællesantenne/kabel tv anlæg, er designet til at kunne tage imod et meget forholdsvis højt og bredt(mange frekvenser på en gang) indgangs signal, og yderligere forstærke det højt.
Andre forstærkere, typisk for/mast forstærkere, er designet til at forstærke få frekvenser og svagt signal, de vil derfor hurtigt overstyre, hvis de får et for højt indgangs signal.

Og det er dit problem, alt for højt indgangs signal, derfor dur den forstærker som du har nu ikke, den er beregnet til at forstærke svage signaler og overstyre hurtigt. Ligegyldigt hvad for en antenne du sætter på vil den ikke virke, med mindre du dæmper indgangs signal meget, og så er du lige vidt.

Derfor skal der, hvis signalet skal forstærkes findes en anden og bedre forstærke end den du har nu.

Men dette kan blot introducere andre problemer, fordi det er ikke sikket, at modtageren kan håndtere de forskelle stærke og svage signaler side om side.

Et slag på tasken, så vil de stærke tyske signaler i området, ligge på 70-90 dB(men en normal 1 element antenne(ret lige dipol)), dette er et kraftig signal, de svage vil ligge på 20-40 dB, nu vil jeg ikke hænges ud, men jeg mener at DR i sin tid, mente at et signal på 51dB burde være nok til et godt og rent stereo signal, dårlige modtage kan kræve mere, mens ”æter støvsugere” kan klare sig med mindre signal. 
For et fællesantennesystem, må der ikke være mere end 5 dB forskel imellem de forskellige radio og tv frekvenser.
Pointen er, som andre også har nævnt det før, at det uden behandling og tilpasning af de enkelte frekvenser, kan blive meget svært at samle de svar signaler nok og rigt op, til et godt signal. Eks. giver et signal på 30 dB + 20 dB forstærkning, minus de forskellige filter, switch og fordeling ikke et godt signal på 50 dB.

Da en prof løsning vil koste alt for meget, vil jeg foreslå, at I finder ud af de vigtigste stationer I har brug for, og koncentrere sig om at få dem med.

Jeg er ”en glad amatør” som dog har leget men antenner og tv teknik de sidste 40 år, har også taget div. antenne kurser som der findes, derfor mener jeg og vide en del om emnet.

Jeg har primært sat antenner op i sommerhus områder her i Nordjylland, og når de kommer til ønske om radio antenner, spørger jeg om hvad det er for nogle stationer man går efter, for når der skal en ”rigtig” FM antenne op, er det typisk for at fange en lokal radiostation.
Er det en enkelt station det handler om, bruger jeg en mindre retningsbestemt 2 eller 3 element antenne, det plejer som regel at virke 100 % og DR skal nok komme med ligegyldig hvordan antenne vendes, er der flere stationer, flere fra flere retninger, bliver det et kompromis, man kan forsøge at dreje antenne til et midt punkt, eller gå ned en et polens ret antenne, evt. med forstærkning, dette kan også virke under normale vejr forholde, men man kan også være 100 sikker på, at det ikke virker under højtryk, og det er lige netop derfor jeg primært anvender retnings bestemte antenner. De giver på svage stationer en signal reserve, som til tider kan være nødvendigt.
Jeg er ikke klarover, om Nordjylland er mere ramt af højtryks problemer, end eks. grænse området eller andre steder i Danmark er. For en god orden skyld, er det flere af de store lokalradio stationers gamle frekvenser, der bliver forstyrret af norske og svenske sendere, men selvom de er kommet på flere frekvenser, lige som alle andre lokalradioer i Danmark, så bliver det ikke altid lettet, vi er jo nu ude i, at mange af disse frekvenser også kan forstyrre hinanden, når man kommer lidt uden for det primært sende område, som et sommerhus område jo typisk er.

Tilbage til dit problem.
Jeg syntes buddet fra ” 19E2” er noget af det bedste jeg konkret har set. Jeg vil måske hellere ha distribueret dit signal vil en line forstærker, men idéen med den variable FM forstærker er god nok, med en linje forstærker, skal du jo også ha noget fornuftigt samlings udstyr før forstærker.

Og eller tror jeg din plan er god nok, måske giver 3 element antenne bagslag, med at være for retningsbestem, og en mindre 1 eller 2 element kunne være at fortrække, jeg vil ikke anbefale rundstråle antenne, som du har fået fat på.

En anden, meget vigtig detalje, som jeg ikke har set nævnt tidligere, er på polarisering. Næsten alle danske lokalradioer(i hvert fald i Jylland) sender lodret polarisering, dette gør de fleste af DRs hjælpesendere også, og da der er 20 dB forskel på vandret og lodret betyder det faktisk meget.  

Med andre ord, skal din antenne vende lodret hvis du går efter radio Mojn og DR programmer fra Flensborg senderen, gad vide, om de svage tyske stationer ikke også kunne blive sendt lodret.
Et ekstra plus er, at de stærke tyske stationer nu bliver undertrykt, så måske kan din oprinde løsning med gammel forstærker alligevel bruges, selv om jeg tvivler.

Også undre det mig lige, hvad du vil bruge de svage tyske stationer til, er der virkelig noget godt på dem?

Også vil jeg da også gerne høre hvordan det går.

Carsten

Back to top button