UK – 700 MHz båndet til mobilt bredbånd senest 2022.

Indlæg om piratsider, piratudstyr og lignende er ikke tilladt. Reklame/salgs indlæg er ikke tilladt.

  • Dette emne er tomt.
Login Registrer
Viser 1 indlæg (af 1 i alt)
  • Forfatter
    Indlæg
  • #56915
    reslfj
    Deltager

    Den engelske telestyrelse Ofcom har netop meddelt, at tv-kanalerne 49-60 – 700 MHz båndet – senest i 2022 skal anvendes til mobilt bredbånd i UK.

    Denne beslutning følger den svenske regerings beslutning om, at frigive 700 MHz båndet allerede fra 2017 og  de tyske planer om at overgå fra DVB-T/MPEG-2  til DVB-T2 og HEVC  omkring 2016/2017  med en kort simulcast periode  af både ny og gammel standard (den sidste ARD DVB-T/MPEG2 kanal slukkes vist først i 2019/2020)

    I Danmark er der tilsvarende planer, når Boxers nuværende licens udløber omkring 2020.  Men vi venter nok med at publicere den endelige beslutning til efter “World Radio Conference 2015” – WRC15.

    Det er nok ganske gode nyheder for antenne-tv, da tv-stationerne nok afgiver frekvenser svarende til 12 UHF kanaler, men det sikrer samtidig i det mindste vor del af verden  en mere langsigtet brug af  UHF kanal 21-48 = 28 UHF kanaler til antennefjernsyn – DTT.

    Når man tager i betragtning, at  DVB-T2 og HEVC  kan overføre meget mere og/eller bedre video end de nuværende standarder, vil der selv med de færre UHF kanaler kunne leveres mere og bedre fjernsyn end man i dag kan modtage med en antenne.

    Hvis man som Sverige også anvender VHF bånd III til antennefjernsyn, så kan man udsende adskillige program-kanaler yderligere.  I Danmark har Boxer afvist, at byde på en VHF mux – MUX8 – bla fordi det vil kræve ekstra VHF antenner hos kunderne og kun give en mux mere (faktisk kun 7/8 mux fordi VHF arbejder med 7MHz kanaler)  

    Det er imidlertid muligt, at anvende VHF i grænseområder, således at et land tildeles flere VHF muxer og nabolandet mere UHF kapacitet.  Så kan  seerne i det ene land få to eller tre VHF muxer og dermed en langt bedre begrundelse for den ekstra antenne, medens seerne i det andet land kan nøjes med UHF antenner.

    Fx er VHF kanal 9 tildelt Bornholm, men hvis Bornholm/Danmark afstår denne kanal til Skåne/Halland/Blekinge/Sverige, hvor der allerede anvendes VHF kanal 7 og 10 og mange har VHF antenner, kunne man starte endnu en svensk VHF mux fra Kalmar til Göteborg.  

    Bemærk at  streaming tjenester er vilde efter at kunne anvende HEVC og dermed opnå en bedre video-komprimering, fordi de allerede nu bruger meget store dele af internettet. Det er dyrt uanset hvem, der skal betale.  HEVC chips kan  således forventes i alle bare lidt bedre fjernsyn fra næste år eller senest i modelårgang 2016.   

    Når chippen alligevel er der som standard, vil den naturligvis også kunne anvendes for signaler sendt via kabel og antenne (og satellit).

    Det er så heldigt, at HEVC kan anvendes på en kanal i en multiplex samtidig med at andre kanaler er komprimeret med MPEG-4.  Det vil gøre det nemmere for fx DR og Boxer at lave en glidende overgang til brug af  HEVC i deres muxer og vil kunne forlænge brugen af  DVB-T2/MPEG-4 udstyr som allerede er solgt.   

    DVB-T2 dækker derimod som bekendt en hel multiplex, så her er man tvunget til en boks eller et nyt fjernsyn for at modtage fra en sådan mux. 

    Lars   smile

Login Registrer
Viser 1 indlæg (af 1 i alt)
  • Du skal være logget ind for at svare på dette indlæg.
Back to top button