Radio via DVB-T2?

Indlæg om piratsider, piratudstyr og lignende er ikke tilladt. Reklame/salgs indlæg er ikke tilladt.

  • Dette emne er tomt.
Login Registrer
Viser 5 indlæg - 1 til 5 (af 5 i alt)
  • Forfatter
    Indlæg
  • #56054

    DVB-T2, som bruges til udsendelse af digitalt tv i udlandet, kan sagtens bruges til at udsende digital radio med i Danmark, og standarden slår DAB+ til hver en tid, mener man hos Open Channel i København.

    http://elektronikbranchen.dk/nyhed/lokalradioer-vil-sende-med-dvb-t2?utm_medium=email&utm_source=nyhedsbrev&utm_campaign=elektronik

    #60416
    reslfj
    Deltager

    admin sagde

    DVB-T2, som bruges til udsendelse af digitalt tv i udlandet, kan sagtens bruges til at udsende digital radio med i Danmark, og standarden slår DAB+ til hver en tid, mener man hos Open Channel i København.

    http://elektronikbranchen.dk/nyhed/lokalradioer-vil-sende-med-dvb-t2?utm_medium=email&utm_source=nyhedsbrev&utm_campaign=elektronik

    Teknisk set er det helt rigtigt !  DVB-T2A (DVB-T2 chips med kun radio/audio relevante sende profiler indbygget) vil have meget større robusthed og over den dobbelte kapacitet af DAB+ (og endnu langt mere i forhold til DAB)  

     

    Men der er pt. mindst  3 problemer.

    • Der skrives pt. (kommer i 2011) en ny standard til håndholdte enheder DVB-NGH – baseret på standard DVB-T2 – men med overbygninger, der optimerer for små svage antenner, modtagelse i bevægelse (Doppler effekt) og skift mellem forskellige signalkilder (sendere) når man fx bevæger sig.
    • Det er ikke nok at Danmark indfører egen standard – radio er et massemarked – og det gælder faktisk også for DAB apparater.
    • De eksisterende DVB-T2 modtager chips er bygget til 8 MHz kanaler og de høje bitrater som anvendes ved fjernsyn (brutto 60 Mbit/sek), medens man til radio kun har brug for  1.7 MHz kanaler (samme kanal som DAB) og bitrater under 5 Mbit/sek (brutto). Dette gør at de eksisterende chips  kun er 'måske egnede'  grundet strømforbruget.

    Der kommer imidlertid en afklaring på mulighederne med DVB-NGH senere i år. Da vil det naturligvis være meget nyttigt, hvis man har indsamlet rigtige data fra rigtige forsøg, til at sammenholde med den den nye standard.

     

    Lars  smile

     

    PS!  DVB-NGH (Next Generation Handheld) er tænkt som afløser for fiaskoen 'DVB-H' dvs. til mobil-tv.  Der er  ikke megen tro på  mobil-tv – rent markedsmæssigt – men radio er udbredt og digital radio har kun et blakket rygte, fordi man fremturer med den umanerligt dårlige DAB standard.

    #60417
    Anonym
    Gæst

    DAB på DVB T2. Er det egentligt ikke “fremtidsmusik“, da der ikke er besluttet nogetsomhelst her i DK om denne standard endnuquestion Og så selv om der så småt er begyndt at komme DVB T2-modtagere i butikkerne, kan man så i det hele taget regne med, at disse vil kunne anvendes, hvis det besluttes at gå over til DVB T2?

    #60420
    reslfj
    Deltager

    Turbo sagde

    DAB på DVB T2. Er det egentligt ikke “fremtidsmusik“, da der ikke er besluttet nogetsomhelst her i DK om denne standard endnuquestion Og så selv om der så småt er begyndt at komme DVB T2-modtagere i butikkerne, kan man så i det hele taget regne med, at disse vil kunne anvendes, hvis det besluttes at gå over til DVB T2?

    Når man skal fastlægge en fremtidig standard, er det  mest en ulempe, hvis man  kan købe udstyret i Fona.   Så er det typisk allerede 5-10 år eller mere for gammelt.  Det er jo kun lavpraktiske  mennesker, der ikke kan nøjes med  teori, computermodeller og tekniske kontrolmålinger.   Her kræves abstrakte tanker, teknisk forståelse og mere end noget andet forståelse for nødvendigheden af  de absolut laveste mulige udsendelsesomkostninger.  

    Det med at der komme lyd eller billede ud – burde være helt ligegyldigt  for sådanne vurderinger – hvis de modtagen bits er mange nok, fejlfri og kodet rigtigt før afsendelsen  – så spiller det naturligvis.

     

    Lars      smile

     

    PS!    Det ville være bedre, hvis politikerne i EU gjorde det helt klart for broadcasterne og elektronikbranchen , at der ikke kommer mere digital  radio før man var enige om en acceptabel moderne standard.   

    Man må også indse at det udstyr der allerede er solgt – bare er ærgeligt, for i øvrigt ganske få mennesker – og vælge det rigtige.  Tænk hvis vi ikke havde indført FM, fordi der til stadighed havde været 'et skrigehoved', der netop havde købt en ny AM radio.

    Desuden kan det ikke nytte, at man vælger et system med store og dyre landsdækkende muxer og ikke har en fair løsning for lokalradio.  Det er fint med FM, men hvis man vil anvende digital transmission til radio – så er det ikke godt, at lokalradio skal forblive på FM – fordi man ikke har en løsning.

     

    Lars   smile

    #60421
    Kenneth.Wenzel
    Deltager

    Open Channel har – i samarbejde med danske Protelevision og hollandske DekTec – den 3. maj 2011 ansøgt Radio- TV-nævnet  om at få tildelt en såkalt DAB frekvens (som har en båndbredde på 1,7 MHz) i Storkøbenhavn til et digital radio (& mobil TV) forsøg med DVB-T2.

     

    Formålet med forsøget er

    • at gøre opmærksom på, når der skal udarbejdes en langsigtet plan (strategi) for digitaliseringen af radio i Danmark (og Sverige), at der findes andre transmissionsstandarder end DAB+, og som giver en væsentlig mere kapacitet og lavere transmissionsudgifter. Herved kan der skabes plads og økonomi til, at lokalradio også har mulighed for at blive digitaliseret og derved kan få en digital fremtid.
    • at settop-boks- og tv-fabrikanter bliver gjort opmærksomme på, at de skal huske at få implementeret de nødvendige 1,7 MHz drivere i deres DVB-T2 udstyr. Dette er ikke længere mandatory i de nordiske specifikationer, men kun nice-to-have.

     I nedenstående notat kan I læse mere om baggrunden for vores forsøg. God læselyst, Kenneth Wenzel

     

    Notat vedr. DVB-T2 versus DAB+ på en T-DAB frekvens

     

    Danmark har siden 1995 forsøgt at indføre digital radio i Danmark ved hjælp af DAB formatet. Målet med at konvertere til digital transmission er at opnå højere lydkvalitet, flere stationer og bedre modstand overfor flervejsmodtagelse, støj og påvirkninger mellem forskellige kanaler end i den analoge FM-radioteknologi. Modsat FM- og AM-radio kan der med DAB udsendes flere radiokanaler på samme frekvens (et multiplex).

     

    Indførslen af DAB har dog ikke været nogen succes, da flere af stereo-DAB-kanalerne benytter en bitrate under 192 kbps i mpeg 1 layer 2 (MP2), hvilket giver en ringere lyd og især ringere stereolyd end der kan opnås, når FM modtages under rimelige og normale modtagerforhold.

     

    Den anden alvorlige kritik, der kan rettes mod DAB-systemet, er, at det er dyrt at drive et DAB-sendenet. Helt grundlæggende fordi man skal bruge for meget elektrisk effekt (kW) og dermed større og dyrere sendere til at sende for få programmer med DAB.

     

    DAB bruger en modulationsform af radiobølger, der er simpel at bygge modtagere til, men medfører at hver bitfejl, der opstår grundet radiostøj, bliver til to bitfejl i modtageren. Samtidig anvender DAB kun et lag ret svagt bit-fejlretning. For at modvirke dette sendes DAB med væsentlig højere effekt end egentligt nødvendigt.

     

    Da DAB ikke er blevet nogen succes, har Radioorganisationen WorldDMB lavet en ny standard DAB+, som anvender fejlretning i to lag, idet man ovenpå den originale fejlretning har tilføjet yderligere en fejlretningskode af typen Reed-Solomon. Desværre mister man 8,3% af kapacitet til at overføre bits til denne kode, hvorved DAB's i forvejen lave nytte-bit-rate yderligere bliver nedsat. Til gengæld kan flere bit-fejl rettes, hvorved der kan modtages svagere signalere og dækningen bliver en del bedre.

     

    Samtidig indførte man med DAB+ muligheden for at anvende en op til tre gange mere effektive lyd komprimeringsstandard HE-AAC. Det er således muligt med DAB+ at overføre næsten tre gange så mange radiokanaler i samme kvalitet.

     

    Da omkostningerne ved at sende et helt DAB-multiplex næsten er den samme, uanset om man anvender DAB og DAB+, så kan transmissionsprisen for hvert DAB+ radiokanal i princippet reduceres til en 1/3.

     

    Der er bare det tekniske problem med DAB+, at DAB+ sendes som DAB til og med første lag fejlretning, og at alle de fundamentale svagheder i disse dele af DAB også er at finde i DAB+.

     

    Derfor bør man, når der skal udarbejdes en langsigtet plan (strategi) for digitaliseringen af radio i Danmark også se på andre nye transmissionsstandarder som DVB-T2, som giver 2,5-4 gange højere kapacitet end DAB/DAB+-standarden ved samme sendeforhold.

    DVB-T2 vs. DAB+ udsendt i samme 1,7 MHz VHF raster kanal
    DAB har en kapacitet på kun 1.152 kbit/s.

     

    DAB+ har ligeledes 1.152 kbit/s minus 1/12, som bruges til den ekstra fejlretning. Tilbage har DAB+ en bitrate på 1.152*11/12 = 1.056 kbit/s.

    En tilsvarende DVB-T2 transmission med samme sendestyrke og samme grundlæggende robusthed vil kunne overføre 3.612 kbit/s. DVB-T2 vil desuden være bedre indendørs og være mindre følsom for fx impulsstøj (gnister ol).

    Hvis man ønsker kun at overføre 1.056 kbit/s vil sendestyrken for DVB-T2 kunne nedsættes 3-5 gange med en tilsvarende forbedring af transmissionsomkostningerne.

    Hvor DAB som sagt er bundet til MPEG-1 level 2 lyd (MP2), så kan såvel DAB+ og DVB-T2 overføre HE-AAC lyd, der fylder langt mindre og lyder langt bedre.

     

    Med HE-AAC lyd formatet opnår man en rimelig lyd på 64 kbit/s.

     

    Med DAB+ er der plads til 16 HE-AAC musikprogrammer à 64kbit/s, og med DVB-T2 er der plads til hele 56 HE-AAC musikprogrammer à 64kbit/s, hvor der på DAB kun er plads til 6 musikprogrammer à 192 kbit/s MP2.

     

    Såfremt DAB Blok 3 koster 34,5 mio. kr. årligt (afskrivning og drift) eller 2-3 mio. kr. for hvert af 13 områder, så vil man kunne reducere omkostningerne pr. radiokanal til 35-54.000 kr./år i forhold til 333.-500.000 kr./år ved DAB. Det vil sige 1/10 af de nuværende DAB transmissionsomkostninger.

     

     

    DAB

    DAB+

    DVB-T2

    Netto kapacitet kbit/s

    1.152

    1.056

    3.612

    Et program kbit/s

    192

    64

    64

    Antal programmer

    6

    16

    56

     

     

     

     

    Transmissionsudgifter

     

     

     

    v/ 2.000.000 kr./år

    333.333

    125.000

    35.714

    v/ 3.000.000 kr./år

    500.000

    187.500

    53.571

     

    Med hensyn til digitale modtagere, så skal man være opmærksom på, at de nuværende DAB radioer ikke kan bruges, hvorfor forbrugerne skal købe nye modtagere, uanset om det er DAB+ eller DVB-T2 man vælger til den fremtidige digitale radio-standard.

     

    Til gengæld kan man på de nye DVB-T2 fjernsyn og settop-bokse kunne høre digital radio fra en DVB-T2 sender modsat DAB / DAB+.

Login Registrer
Viser 5 indlæg - 1 til 5 (af 5 i alt)
  • Du skal være logget ind for at svare på dette indlæg.
Back to top button