TV-Nyt

Fedt, fup og flæskesteg

Fedt, fup og flæskesteg
Foto: Bjarne Bergius Hermansen

‘Fedt, fup og flæskesteg’ er en ny programserie på DR2 med både konfrontationer, tilståelser, afdækninger og satire. Og så er der Kurt, som ingen skal lære noget. Trods en livstruende blodprop vil han ikke ændre sine usunde vaner.

Lad det være sagt med det samme. ‘Fup, fedt og flæskesteg’ er et usædvanligt genrekryds, hvor interviews med forskere og eksperter, mikses med satire i en farvestrålende og visuel blanding.

I programserien følger vi værten Thomas Breinholt og hans ven chaufføren Kurt på tur rundt i det danske madland. Kurt er overvægtig, har haft en blodprop og begyndende gammelmandssukkersyge, men på trods af de alvorlige advarsler gider han ikke følge eksperternes frelste kostråd og æder stadigvæk alt det snolder, han vil – som Kurt selv udtrykker det.

– Jo mere der bliver prædiket sundhed for Kurt, desto mindre følger han det. Han køber discount og elsker alt usundt. I Kurts optik er jeg et cafe-latte-fjols, der er skinhellig og bedrevidende. Alligevel håber jeg, at rejsen kan ændre Kurts livsstil for hans egen og familiens skyld, siger Thomas Breinholt.

Afdækkende journalistik
Men det er op ad bakke, når Thomas i løbet af seriens otte afsnit, forsøger at omvende Kurt til en sundere livsstil. Sammen tager de på en underholdende rejse igennem et stofområde om mad, madvaner, madfremstilling, mad-markedsføring, madforskning, kostråd og sundhed. Kurt bliver på rejsen ufrivillig testperson i forskellige videnskabelige undersøgelser.

Men der vil også være afdækkende journalistik, når Thomas Breinholt konfronterer fødevareproducenter med vildledende emballager, som eksempelvis vingummibamser, der reklamerer med at være “fat-free”, selvom vingummi normalt ikke indeholder fedt. I hvert program bliver producenterne konfronteret med deres vildledende produkter, og det resulterer i, at en række produkter fremover bliver ændret og fremstår mere sandfærdige.

Formålet med serien er at undersøge, hvad der ligger bag produktionen og salget af vores fødevarer. Der er en tendens til, at producenterne prøver at sælge os naturlighed i takt med, at produktionen bliver mere og mere industriel. Thomas Breinholt spørger, om det kunne tænkes, at det voldsomme skift de seneste 60 år i måden vi producerer fødevarer på, har en del af ansvaret for stigningen i fedme, flere kroniske sygdomme og måske endda visse psykiske lidelser hos danskerne.

Fedmeepidemi i Danmark
I første program undersøger Thomas Breinholt mysteriet om, hvorfor Danmark er ramt af en fedmeepidemi. I modsætning til den gængse opfattelse, er der ikke nagelfaste beviser for, at fedmebølgen skyldes manglende motion og mere fastfood. Til gengæld er der fire nye mistænkte kandidater. Kan det være sukkerafhængighed i hjernen, såkaldte “hvide” kulhydrater, påvirkninger i fostertilstanden og stress som følge af økonomisk usikkerhed, der i virkeligheden ligger bag fedmeepidemien?

I senere programmer bliver blandt andet industriens GDA-mærkning på fødevarer sat under lup. En mærkning, hvor producenterne selv definerer nogle portionsstørrelser på emballagen, som Forbrugerrådet kritiserer for at være urealistiske. Desuden tager mærkningen udgangspunkt i voksne kvinders energibehov. Som et eksempel på, hvor misvisende mærkningen er, peger Forbrugerrådet på et eksempel, hvor et ni-årigt barn drikker en halv liter cola. Barnet vil få ca. 120 pct. af den anbefalede daglige mængde tilsat sukker – og ikke 29 pct., som det fremgår af GDA-mærkningen.

Desuden undersøger ‘Fedt, fup og flæskesteg’ blandt andet om økologi er lige så godt som sit ry, om man kan vaske pesticider af frugter ved at skylle dem i vand, om man kan fjerne børns ADHD-symptomer ved at lægge kosten om, og om kriminel adfærd i virkeligheden delvist skyldes forkert mad.

Kilde: DR presse

I samme kategori

Back to top button