Branche-Nyt

Dansk verdenspremiere på næste generation af mobil tv standarden DVB-T2 Lite

DVB-T2 LITESom en af de første i Europa tog Open Channel i 2010 hul på næste generation terrestrisk digitalt tv, DVB-T2. Nu går Open Channel som de første i verden i luften med næste generation af mobil tv standarden DVB-T2 Lite profil på UHF kanal 39 i København.

”Vi har i den grad kunne mærke en interesse for vores T2 Lite forsøg siden vi offentliggjorde det på broadcastmessen IBC i Amsterdam i september sidste år” siger Open Channels direktør, Kenneth Wenzel, og udtrykker glæder over, at en lang række firmaer, som det danske firma ProTelevision Technologies, spanske BTESA, norske T-Vips og det hollandske firma DekTec viser interessen ved at stille udstyr og knowhow til rådighed for forsøget.

Open Channel fik sidste år en T2 Lite forsøgstilladelse af Radio- TV-nævnet til UHF kanal 39 i Storkøbenhavn, også kaldet MUXKBH-2, fra 1. januar 2012 for en periode optil 3 år. Der sendes med lodret polarisation, 2 kWatt ERP i 100 meters højde fra TDCs radiokædetårn på Borups Alle, midt i København, og signalet kan modtages af flere end 700.000 husstande.

Tablets åbner nye muligheder

Baggrunden for Open Channels forsøg er, at DVB-H aldrig blev den succes, som mange troede og håbede på. ”Et af problemerne er, at en DTT operatør skulle bekoste installation og drift af et selvstændigt sendenet kun til mobilt tv. Det betød flere udgifter end indtægter. Desuden var der ingen efterspørgsel på at se broadcast tv på en lille bitte skærm på sin mobiltelefon – og slet ikke, hvis man skulle betale for det. Med andre ord ingen business case” siger Kenneth Wenzel.

Til gengæld er der med fremkomsten af iPads og andre tablets kommet en efterspørgsel på lineær tv-visning på mindre skærme.

Når folk ser tv på en tablet, sker det i dag primært via hjemmets Wi-Fi og udendørs via et Wi-Fi-hotspot eller et 3G-netværk.

Udfordringen med de nye tablets er, at de har en skærmstørrelse på hele 720p, så de nemt forbruger en båndbredde på 2 Mbit/s. Med den stigende popularitet af tabletter kan det være en udfordring for mobiloperatører – specielt ved fx store sportsbegivenheder – at levere den nødvendige båndbredde som unicast til mobil tv. Her kan DVB-T2 Lite betyde en ny chance for broadcast mobil tv.

 

Dobbelt kapacitet

Med DVB-T2 og T2 Lite profil – som bare er en delmængde af den nuværende DVB-T2 Base profil og primært drejer sig om et reduceret krav til modtagerne med dertil mindre behov for hukommelse og strømforbrug – så er det nu muligt at opbygge et mobil tv DTT sendenet med samme kapacitet som DVB-T på ca. 20-25 Mbit/s samt den dobbelte kapacitet i forhold til en DVB-H mux.

Stationær modtagelse

DVB-T

20 – 22 Mbit/s

DVB-T2

37 – 40 Mbit/s

Mobil modtagelse

DVB-H

10 – 13 Mbit/s

DVB-T2 Lite

20 – 25 Mbit/s

 

Derved kan man sende de samme tv-signaler til såvel fjernsynet derhjemme som til håndholdte enheder som iPads, så DTT operatøren ikke længere skal opbygge et selvstændigt sendenet kun til mobil TV.

”Det vil derfor være oplagt, at politikerne giver den danske DTT operatør Boxer TV lov til at bruge DVB-T2 Lite i stedet for DVB-H på MUX 6, som skulle have været i luften allerede november 2010, men ingen vegne er kommet, da ingen tror på DVB-H ” siger Kenneth Wenzel. ”Politikerne bør gøre det samme som man har gjort i Finland, hvor DTT operatøren Digita sidste år fik lov at droppe DVB-H standarden til fordel for DVB-T2 i 2012. Vi vil med vores forsøg påvise, at DVB-T2 Lite er fremtidens mobil TV- og digital radio-standard”.

Det vigtigste ved Open Channels forsøg bliver derfor at teste de nye DVB-T2 features, som for eksempel Multiple Physical Layer Pipes (multi-PLP), som giver mulighed for at tildele forskellig robusthed af signalet for hver PLP (som indeholder en eller flere tv-kanaler) for forskellige modtagelsesforhold som fx indendørs- og tag-antenne.

En anden fordel med multi-PLP’er er, at man i DVB-T2 Lite profil har sat en øvre grænse for hver PLP’er på 4 Mbit/s, så modtagere kan spare på strømmen ved at dekode kun en ydelse i stedet for en hel multiplex af tjenester på 37-40 Mbit/s.

Open Channel planlægger derfor at sende ialt 16 PLP’er med hver sin digitale radio eller tv kanal.

 

Stærkt partnerskab

Open Channel samarbejder med danske ProTelevision Technologies, som udvikler og producerer professionelt OEM transmissionsudstyr til verdensmarkedet.

ProTelevision Technologies er glade for, at der i deres egen ”baggård” laves forsøg med og test af deres nye DVB-T2 / DVB-T2 Lite modulatorer. Herved får Protelevision mulighed for at udvikle og teste deres software, før det bliver sendt ud til kunderne på verdensmarkedet.

“Der har været en række tekniske udfordringer, så som meget højt strømforbrug på modtager-enheden, hvilket har forsinket udbredelsen af mobil radio og video services. Men demonstrationen på IBC sidste år og Open Channels forsøg i Danmark vil forhåbentligt vise, at disse problemer er løst og vi ser frem til at spille en vigtig rolle i DVB-T2 Lites spændende fremtid, siger Morten Simonsen, CEO, ProTelevision.”

Open Channel har endvidere indgået en samarbejdsaftale med det spanske firma BTESA, som har leveret en 500 Watt tv transmitter med Protelevisions nye DVB-T2 Lite modulator og med norske T-VIPS, som har leveret den nødvendige T2 gateway.

”Jeg er meget glad for at kunne være med til at introducere DVB-T2-Lite,” siger Janne T. Morstøl, COO hos norske T-VIPS. “For operatøren er det vigtigt at vide, at DVB-T2-Lite er en delmængde af DVB-T2 standarden, hvilket betyder, at fleksible DVB-T2 løsninger som T-VIPS CP560 DVB-T2 Gateway og ProTelevisions DVB-T2 modulator kan opgraderes til implementering af DVB-T2 Lite. Derved minimeres udgiften til at introducere nye mobile indholds services.”

 

DVB-T2 Lite er også fremtidens digitale radio-standard

Men DVB-T2 Lite er ikke kun velegnet til mobil tv. Den er også yderst velegnet til fremtidens digitale radio-standard i stedet for DAB & DAB+ fra hhv. 1995 & 2007. Med DVB-T2 / T2 Lite profil får man 2,7 til 3,7 Mbit/s kapacitet (~40 / ~55 HE AACv2 radiostationer) i forhold til DAB / DAB+ 1,1 Mbit/s kapacitet (~6 mpeg1 layer II / ~16 HE AACv2 radiostationer) med samme udbredelsesdiagram.

Open Channel har sidste år ligeledes fået en tilladelse til et digital radioforsøg med DVB-T2 på en såkaldt T-DAB frekvens VHF kanal 9D med en kanal båndbredde på 1,7 MHz, også kaldet MUXKBH-3, og planlægger at gå i luften senere på måneden med 15-20 internationale digitale radiostationer – og senere på året med op til 50 digitale radiostationer i hver sin PLP.

Fakta

 

 

MUXKBH-2

UHF kanal 39 – 618 MHz

DVB-T2 Lite MISO | 64 QAM | 16K-ext | GI 19/256 | CR 1/2 | PP3 |

Netto bitrate 20.473 Mbit/s

TDC radiokædetårn, Borups Alle, København

Maksimal udstrålet sendeeffekt: 2 kW ERP rundstrålende

Antennehøjde over terræn: 100 meter

Polarisation: Lodret

 

 

 

Om Open Channel
Open Channel har siden 2006 lavet forsøg med terrestrisk digitalt tv og er idag i luften med tre forskellige DTT forsøg i København, som kan modtages af mere end 700.000 husstande, svarende til 28 % af samtlige danske husstande.

Open Channel er helt fremme med den seneste udvikling og implementering at de seneste features i DVB-T | DVB-T2 & DVB-T2 Lite, og København er blevet et omdrejningspunktet for test af fremtidens digitale radio & tv transmission og udvikling af fremtidens digitale modtagere device.

 

–       MUXKBH-1 (UHF kanal 35) forsøget drejer sig om implementering af HDTV på de lokale TV-stationer.

 

–       MUXKBH-2 (UHF kanal 39) forsøget drejer sig nu om fremtidens mobil tv format DVB-T2 Lite, som er afløseren for DVB-H.

 

–       MUXKBH-3 (VHF kanal 9D) forsøget drejer sig om fremtidens digital radio format DVB-T2 / T2 Lite, som et alternativ til DAB/DAB+ på en såkaldt T-DAB kanal (1,7 MHz BW).

 

 

 

About ProTelevision Technologies A/S
ProTelevision is a leading supplier of the modulators, repeaters and transceivers that are at the heart of today and tomorrows terrestrial TV and Telco networks. Its solutions are installed in more than 10,000 transmitter sites around the world. The company is dedicated to providing its customers with superior state-of-the-art solutions, with professional service and support. www.protelevision.com

 

About BTESA, Broad Telecom S.A.

BTESA is a Spanish company founded by a pool of telecommunication engineers, having a solid background and more than 25 years’ experience in the broadcasting and satellite communication areas, which designs and manufactures analogue and digital TV transmitters. www.btesa.com

 

About T-VIPS AS

T-VIPS, a global leader in professional video transport solutions for contribution, distribution and Digital Terrestrial Television (DTT), offers a comprehensive portfolio of powerful, efficient and intelligent solutions for processing and transporting high-quality video. www.t-vips.com.

About DekTec Digital Video B.V
DekTec manufactures digital-video interface adapters (PCI, USB, IP) and associated software for the professional T&M and Broadcast Infrastructure markets. www.dektec.com

 

 

 

DVB-T2-Base

DVB-T2 is the follow-up system of the digital terrestrial transmission (DTT) system DVB-T. It offers improved efficiency, robustness and flexibility. It introduces the latest modulation and coding techniques to enable highly efficient use of the terrestrial spectrum for the delivery of audio, video and data services to fixed, portable and mobile devices. These new techniques make DVB-T2 much more efficient than previous DTT systems. Possible bandwidths for the DVB-T2 operation are 1.7, 5, 6, 7, 8 and 10 MHz

 

As with its predecessor, DVB-T2 uses OFDM (orthogonal frequency division multiplex) modulation with a large number of sub-carriers delivering a robust signal. Just like DVB-T, DVB-T2 also offers a range of different modes, making it a very flexible standard. DVB-T2 uses the same error correction coding as in DVB-S2 and DVB-C2: LDPC (Low Density Parity Check) coding combined with BCH (Bose-Chaudhuri-Hocquengham) coding offers a very robust signal. Several options are available in areas such as the number of carriers, guard interval sizes and pilot signals, so that the overheads can be optimized for any target transmission channel.

 

An important new element of DVB-T2 are Multiple Physical Layer Pipes (MPLP) which allow separate adjustment of the robustness of each delivered service within a channel to meet the required reception conditions (e.g. in-door or roof-top antenna). It also allows transmissions to be tailored such that a receiver can save power by decoding only a single service rather than the whole multiplex of services. Furthermore Future Extension Frames (FEF) allow the standard to be compatibly enhanced in the future. FEF are basically placeholders for new services which are not supported by the already existing receiver population. An existing receiver will detect the FEF and not decode its content. New receivers may access the FEF and provide additional services.

 

DVB-T2-Lite

DVB-T2-Lite is an additional profile that was introduced in July 2011 to even better support mobile as well as portable TV & digital radio and also to allow for cost-reduced implementation. The new profile is defined as a subset that adds two additional LDPC code rates to the main DVB-T2 specification. Since only elements relevant for mobile and portable reception have been included in the DVB-T2-Lite subset and the data rate is restricted to 4 Mbit/s per PLP, the implementation complexity has been reduced by 50%. DVB-T2-Lite is also the first additional transmission frame type making use of the FEF approach which allows that DVB-T2-Lite and T2-base can be transmitted in one RF channel.

 

DVB-T2-xxx

DVB-T2-Lite will not be the last additional profile for DVB-T2. The DVB technical group is currently working on an additional profile which will add new technologies to T2-lite. At this moment in time it is too early to predict which new elements will be added, however it can be assumed that MIMO will be a part of the new profile. According to the current schedule this new profile will be finalized by the end of 2011 and will provide the most sophisticated air interface for mobile TV.

 

 Kilde: Open Channel presse

I samme kategori

Back to top button